Mikroflora jelitowa, czyli jak jelita sterują odpornością

Mikroflora jelitowa, czyli jak jelita sterują odpornością

Ostatnio brałam udział  w konferencji, gdzie  wykładowcą był dr Alessio Fasano – gastroenterolog, pediatra, naukowiec, profesor Harvard Medical School, założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, który mówił jak ważna jest prawidłowa mikroflora jelitowa dla naszego zdrowia i dlaczego tak  ważne  jest to, co jemy na co dzień.

 burzch

Wielu z nas odczuwa różne dolegliwości trawienne jak na przykład wzdęty brzuch, uczucie niestrawności, zaparcia lub biegunka, gazy, skurcze oraz uczucie dyskomfortu. Temu wszystkiemu często towarzyszy zmęczenie, zaburzenia koncentracji oraz pogłębienie złego samopoczucia. Zazwyczaj wcale sobie nie uświadamiamy, że wymienione problemy są bezpośrednio związane ze składem mikroflory bakteryjnej naszych jelit. Albowiem zaburzenie jej równowagi spowodowane niezdrowym trybem życia ma dalekosiężne skutki dla naszego zdrowia.

Mikroflora jelitowa bardziej, niżbyśmy to kiedykolwiek podejrzewali, potrafi regulować układ odpornościowy. Układ ten stanowi centralny element absolutnie wszystkich obszarów naszego zdrowia.

Gdy działa sprawnie, skutecznie walczymy z wszelkimi infekcjami i tłumimy w zarodku rozwijanie się nowotworów. Kiedy zaś układ immunologiczny nie działa sprawnie, możemy spodziewać się pojawienia się wielu dolegliwości. Jeśli mikroflora jelitowa jest w dobrej kondycji, istnieje duże prawdopodobieństwo, że układ odpornościowy będzie działał dobrze. Jeżeli zaś mikroflora jest w gorszej kondycji, to możemy się znaleźć w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworów.

Jak dbać o mikroflorę jelitową ?

Przede wszystkim zmiana swojego sposobu żywienia. Około 70% naszego układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelicie, dlatego warto zadbać o naszą dietę. Przyjmowanie pożywienia wzbogaconego o konserwanty                       i barwniki, a także pożywienia zanieczyszczonego metalami ciężkimi lub toksynami, skutecznie niszczy barierę dobrej flory jelitowej i umożliwia kolonizację przez niepożądane patogenne szczepy czy grzyby. Konsekwencją są alergie, choroby atopowe, dolegliwości żołądkowo-jelitowe a nawet choroby neuropsychiatryczne, takie jak depresja.

Obecnie mamy istną lawinę chorób, u podłoża których leży wadliwie funkcjonujący układ odpornościowy – nowotwory, alergie, nadwrażliwości pokarmowe i choroby autoimmunologiczne u coraz młodszych pacjentów!

✔ Jaki związek ma z tym STAN NASZYCH JELIT i coraz więcej czynników, które działają na nie destrukcyjnie?

✔ Dlaczego coraz więcej mówi się o znaczeniu mikroflory jelitowej w aspekcie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu – zaczynając od codziennego samopoczucia, a kończąc na prawidłowym leczeniu    .

✔ Czy „zdrowa dieta” to wszystko co możemy dla siebie zrobić, by zadbać o swoje jelita i od czego właściwie powinniśmy zacząć w pierwszej kolejności?

Wykonując w gabinecie analizę kwantową witamin i składników mineralnych, dowiemy się czego nasz organizm potrzebuje więcej, ponieważ każdy z nas jest inny i potrzebuje czegoś innego. Odbudujemy naszą mikroflorę jelitową. Pozwoli to uzyskać lepszy rezultat terapeutyczny i odzyskać dobre samopoczucie oraz przywrócić prawidłową mikroflorę jelit. Na prawidłowe działanie jelit wpływa przede wszystkim dieta. Już w starożytności uważano, że pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Układ pokarmowy to największa powierzchnia kontaktu naszego organizmu ze światem zewnętrznym i również największe wrota zakażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>