Kurkuma przyprawa niczym lek

pobrane

Kurkuma (curry, turmeric, haldi) to suszone, zmielone kłącze Curcuma longa. Jako przyprawy używa się go od ponad 4000 lat. Obecnie jej konsumpcja w krajach południowo-wschodniej Azji to ok. 1,5 g dziennie na osobę. Żółta przyprawa o aromatycznym zapachu, ma olejki eteryczne oraz związki polifenolowe, kurkuminoidy, wśród których dominuje kurkumina. Kurkumina jest związkiem o działaniu immunomodulującym, „przyprawia” (“spicing-up”) system odpornościowy, bowiem działa w małych stężeniach, a efekt jest świetny. Pokazano jej działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a nawet przeciwdepresyjne.

 

Właściwości kurkuminy oraz podobnych do niej związków obecnych w kłączach są intensywnie badane w różnych ośrodkach na świecie. Wyniki badań potwierdzają jej prozdrowotne właściwości, znane od dawna np. medycynie hinduskiej (Ayurveda). Niestety, kurkumina słabo się wchłania do krwioobiegu. W organizmie jest obecna w ilościach rzędu nanogramów. Po podawaniu 3,6 g dziennie można było wykryć kurkuminę w tkankach jelita grubego, a także jej metabolity w moczu. Jej wchłanianie jest lepsze w obecności pieprzu lub ostrej papryki, co pokazano na zdrowych ochotnikach. Dostali po 2 g kurkuminy i oznaczono im stężenie kurkuminy w plazmie krwi (było mniejsze niż 10 ng/ml), ale zjedzenie kurkuminy razem z 20 mg piperyny spowodowało wzrost absorbcji o 2000%. Kurkuma z pieprzem, lub kurkuma wymieszana z ostrą papryczką tworzą pikantną palącą mieszaninę, jej proporcje to wynik wielowiekowych doświadczeń.

Kurkuma słynie z silnego działania przeciwzapalnego. Wg przeprowadzonych badań kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak tak silne leki jak np. hydrokortyzon czy nurofen. To ważna informacja dla osób cierpiących na reumatoidalna zapalenie stawów, w przypadku których kurkumina która pomaga łagodzić ból. Walka z przewlekłymi stanami zapalnymi to również walka z chorobami nowotworowymi, ponieważ jak dowiodły badania (opublikowane w 2011 roku w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences)nawet 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest właśnie przez  chroniczny stan zapalny.

Zastosowanie w kuchni:

Przyprawę tę dodajemy na początku gotowania. W kuchni hinduskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw (szczególnie fasoli) oraz do domowych wypieków. Można stosować ją do barwienia jaj na twardo, omletów, sosów, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach (w dużych ilościach nadaje potrawie intensywny smak).

źródło: http://naukadlazdrowia.pl/

2 przemyślenia na temat “Kurkuma przyprawa niczym lek”

  1. Jesteśmy pod wrażeniem talentu pisarskiego, nie jest tak łatwo połączyć wszystkie aspekty działania kurkumy w tekst tak dobry, nie meczocy natlokiem informacji i lekki dla odbiorcy :) Bravo! :)
    Pozostawiamy tez swoja probke opracowania opisanej powyzej przyprawy :)

    1. filozofiaodzywiania pisze:

      dziękuję :)

      Zapraszam również na dieta na medal :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>