Agrest zapomniany owoc

bf77f476529c95f0fcdac7a733768b39

Agrest owoc mojego dzieciństwa, dzisiaj praktycznie zapomniany w zgiełku straganów owoców egzotycznych, jako dziecko lubiłam podjadać go prosto z krzewów w rodzinnym domu.  Teraz wiem, że jest on skarbnicą witamin i składników mineralnych korzystnych z punktu widzenia zdrowia, choć cierpki smak ”odstrasza” na początku, to łatwo się do niego przyzwyczaić te zielone są bardziej kwaśne niż czerwone, dlatego dla osób preferujących smak słodki, polecam najpierw te bardziej dojrzałe zrywać.

 

Agrest, a właściwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.) jest kolczastym krzewem z rodziny agrestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Europy, ale spotkać go można także w innych częściach świata. W Polsce niegdyś bardzo chętnie uprawiany, szczególnie jako krzew działkowy.


Obecnie trochę zapomniany, choć nadal posiada wielu wielbicieli.
W zależności od odmiany krzewy mogą sięgać do 1,5 metra wysokości. Jagody, czyli owoce agrestu, które są najbardziej interesującą częścią rośliny, posiadają kolor zielony, żółty, a często także czerwony. Skórka zwykle pokryta jest delikatnym meszkiem. Niegdyś agrest symbolizował szczęście domowego ogniska.

Owoc ten posiada cały szereg zdrowotnych właściwości, których mogą mu pozazdrościć inne, bardziej egzotyczne owoce. Dzięki potężnej ilości witaminy C wspomaga odporność organizmu. Ma działanie przeciwbakteryjne oraz lekkie działanie przeczyszczające. Wspomnieć warto także o jego pozytywnym wpływie na potencję oraz wzrok. To także świetny wybór dla dbających o urodę – jego składniki wspomogą porost włosów, zdrowie skóry, gdyż ma właściwości spowalniające jej starzenie. Reguluje również poziom azotu we krwi, obniża poziom cholesterolu, dzięki zawartości chromu, jest także przydatny przy walce z cukrzycą.

Ciekawostki:

  • Roślina owocowa: uprawiana w Europie, posiada ponad 1500 odmian.
  • Sztuka kulinarna wykorzystywane są owoce. Można je zjadać zarówno na surowo, jak i w przetworach, oraz suszone lub kandyzowane.Wartość odżywcza: owoce zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A.
  • Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco, są nieodzownym składnikiem diet odchudzających – 100 g owocuzawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>